Dec 17, 2010

cara bagaimana menarik minat anak anda

hari ni, rasa nak buat entry pasal budak kecik. budak kecik di sini bukan dewasa yg berbadan kecik molek ya. takut tersalah faham pulak. pada pandangan mata hitam aku, budak2 kecik ni ada minatnya tersendiri. ada yang minat naik basikal, conteng dinding, ada yang suka nenen & macam2 lagi ar. haa, ada yang dah pandai main online games kat miniclip waktu umur 3 tahun lagi. siap ajar kita nak search online games guna keyword apa.

budak kecik: abg yuh, cari games ben-teng (ben 10)

budak besar: ada ke?

budak kecik: ada, hari tu tgk kawan main.

budak besar: mana ada. (pdhal nak berfacebook)

budak kecik: ada, abg yuh tulih ben 1o games.

budak besar: mak ai budak nih.... huh!

..................................

skarang tgk gelagat budak kecik yg sorg lagi

dah la duk atas bantal. ish2x, budak2 skang dah takut kena bisul.
bnyak sudah peubatan moden untuk merawat bisul di bontot.

tgk tangan dia. jari duk sibuk menaip.
mulut tu sila tutup ya.
tumpuan penuh tahap 5bar telefon nokia.

tak puah hati dengan sound system.
di tambah bunyi bising org sekeliling yang tak tahu duk diam.
terus tekup kat telinga.

oh asyik nya dia.

tgk upin ipin rupanya.

bebalik kepada topik:
1. dorong minat mereka. jangan halang. apatah lagi cubit mereka.

2. biasakan mereka dengan gajet yang canggih. tetapi dibawah pemantauan anda. tak pantau nati, terbarai gajet itu nanti. mana tahu boleh jadi software programmer yang berjaya satu hari nanti.

3. sertai bersama-sama. kalau ajak main bola, layankan aja. nak main pondok2, layankan juga. jangan bagi main kawen2. ish, kecik2 dah gatal.. haip! apa nih?

4. jgn marah mereka kalau mencuba sesuatu dan salah pula caranya. contohnya, pasang tv guna remote control. nanti membantutkan perkembangan sifat mereka untuk meneroka. kalau mereka tidak meneroka, sapa akan rugi? harga getah dah mahal skang nih.. :P

+ tips dr kanak-kanak*.

tgk. bagaimana tips di atas dipraktikkan.
minat budak kecik: nak jd dancer.

*jgn silap dr merujuk kepada dari. bukan doktor.

2 comments:

Zafirah Majdiah said...

great tips! lolx

_pAerOh pAujI~ said...

haha.. berdasarkan pengalaman jd pak ngah