Jul 14, 2012

(tips) beli rumah baru part 2

assalamualaikum w.b.t semua

bersambung dr part 1~

rumah idaman

4. keluasan tanah & binaan

di peringkat ini, ada sepatutnya sudah menyenaraikan rumah yang berpotensi untuk anda miliki. lakukan perbandingan dari segi keluasan binaan, keluasan tanah, pelan & jika anda jenis yang sangat menitikberatkan design, ia juga perlu diambil kira.

 • luas tanah. kebiasaan pemaju akan mengiklankan luas tanah seperti 20 x 70ft atau 1400 sq ft. untuk perbandingan, kira harga setiap kaki persegi dengan formula:-       [RM/sq ft= harga rumah/luas tanah].
 • luas binaan atau built up. lagi besar built up lagi bagus. kalau built up kecil, pastinya ada tanah yang kosong sekakang kera ditinggalkan. nak buat ape kan? kalau dah built-up sampai ke belakang, dah tak perlu keluarkan modal nak renovate lg. anda kena titik beratkan built up rumah tersebut. keluasan tanah sama 20x70 ft, tapi tidak luas binaan. cari la yang besar. berbaloi untuk nilai wang anda.
 • pelan dan design rumah adalah citarasa masing2. kalau sy suka yang modern dan nampak kemas.
5. kualiti rumah


kualiti rumah jugak penting. buat apa rumah murah tapi menggunakan barang tidak kualiti. kita nak tinggal lama dan nak keselamatan keluarga terjamin. anda boleh rujuk kepada speksifikasi dalam iklan rumah tersebut. nak puas hati, pergi terus ke rumah contoh jika ada. sy pulak dalam memilih rumah, benda2 nih yang saya duk perhatikan:-

 • punca kuasa. sy prefer 3 fasa (phase). sebab boleh menjimatkan penggunaan elektrik berbanding single phase. wiring pula, MESTI semua sorok dalam dinding.
 • kemasan dinding di bilik air. sy mencari yang kemasan jubin sehingga ke siling. nampak bersih dan kemas.
 • binaan dinding. kalau boleh dari batu-bata tanah liat. dan bukan dinding pasang siap.
 • saiz tingkap. nak kan tingkap yang saiznya besar2. suka natural lighthing. jimat elektrik juga.
 • jarak ngan rumah belakang. kalau boleh dipisahkan oleh jalan yang memuatkan sebuah lori untuk lalu lalang.
 • kemasan lantai. kalau boleh nak semuanya berjubin. lg best kalau size nya 2x2ft dan sampai ke car porch.
 • nih option la. kalau boleh nak dah siap2 pasang mata kuasa untuk air cond dan pemanas air. tak perlu la lagi nak buat extra wiring.
 • nih pun option jugak. kalau boleh nak yang gated punya. maksudnya bukan sebarang org boleh masuk area perumahan tersebut. tak pun biar la ada satu pintu masuk/keluar je. bg sy boleh kurangkan potensi berlakunya kecurian. kalau ada 10 pintu masuk, senang la pencuri nak masuk dan keluar.


6. profil pemaju


ni penting dalam memastikan rumah anda tidak terbengkalai. paham2 la. bila terbengkalai, anda masih perlu membayar pinjaman dan ini sangat2 la mengerikan. gunakan segala medium yang ada untuk memeriksa profil pemaju perumahan tersebut.7. memilih bank


bila dah decide rumah mana yang menjadi idaman anda, boleh lah membuat permohanan pinjaman rumah ke bank. submit document yang diperlukan. selalunya wakil pemaju akan bantu anda untuk mendapatkan pinjaman. selalunya mereka akan menghantar pemohonan anda ke banyak bank. so, akan banyak juga la bank yang akan menawarkan pinjaman. perkara2 ni perlu anda timbangkan sebelum memilih bank untuk membiayai pinjaman rumah anda.

 • islamik atau tidak. kebanyakan yang beragama islam, ini menjadi keutamaan. namun kebiasaanya, islamik lebih tinggi bayaran bulanan berbanding konversional.
 • jumlah pinjaman yang diluluskan. contohnya 90%. so, 10% lagi adalah wang yang perlu anda bayar kepada pemaju menggunakan tunai sendiri.
 • interest. cari la yang paling sikit. semua tahu kan?
 • tenure years. semakin pendek tenure year, lebih mahal bulanan anda tetapi lebih  sikit la keuntungan bank. yang ni anda decide sendiri. selalunya bank akan tawarkan yang terpanjang sekali. ianya bergantung kepada umur pembeli juga. beli lah semasa  muda. kalau anda kaya.. tak kisah kot berapa tenure year nya.
 • kesenangan nak membuat pembayaran. lg bagus yang boleh bayar guna online jerk.
 • flexibility membuat pembayaran. ada bank yang akan menggenakan fee jika anda membuat settlement awal (mana tahu tiba2 jd org kaya kan? nk settle terus.) atau bayar banyak2.


8. pilih lot


ada yang memilih lot sebelum membuat permohanan pinjaman dengan membayar deposit serendah RM50 (yg sy tahula). kalau cancel beli rumah, deposit anda HANGUS. kalau RM50 ok lagi, kalau RM500 cmner? ada yang memilih lot berdasarkan feng sui, arah matahari naik/terbenam, aliran sungai dan keluasan tanah bg yang membeli corner lot. bg sy plak, ini menjadi keutamaan.

 • jiran sebelah kiri dan kanan. kalau boleh beragama islam atau tak bela anjing. bukannya nak bersikap perkauman, tetapi tak gemar bunyi salakan anjing atau bulu2 anjing terbang masuk ke rumah kita. anda boleh periksa data ini dengan wakil pemaju.
 • tak nak ada rumah kat depan. kalau boleh menghadap kawasan lapang atau jalan. sebab sy jenis yang suka buka tingkap ngan pintu luas-luas (tapi bergrill) untuk benarkan angin masuk dan berikan pengudaraan semulajadi.
 • lagi satu, bukan laluan utama keluar masuk perumahan. nanti susah pulak nak keluar masuk rumah sendiri. nanti anak2 nak main depan rumah pun tak boleh.
 • dan juga tak berhampiran dengan kolam najis. kolam rekreasi OK lah.
9. haiya.. progressing fee


kebanyakan skim pinjaman menghendaki kita membayar progressing fee semasa rumah dalam pembinaan. ianya adalah pembayaran kepada interest pinjaman yang telah dikeluarkan semasa menyiapkan rumah anda. ianya bergantung kepada berapa peratus pinjaman telah dikeluarkan oleh pihak bank atau berapa peratus rumah anda telah siap. semakin siap rumah anda, semakin mahal progressing fee yang perlu anda bayar. kemudian baru la di convert kepada installment. so, anda perlu menyediakan wang untuk membayar progressing fee ini. pesanan juga, carilah tempoh rumah siap yang cepat dan munasabah. keranajumlah progressing fee yang anda bayar tidak mengurankan principal pinjaman anda. membazirkan??+ semoga membantu anda membuat pembelian rumah.
++ kalau beli rumah, sedar tak sedar kita terikat dengan perjanjian yang makan bertahun2 sampai umur pun cecah 65 tahun.
+++ tak beli dan menyewa, hmm rugi la pulak. kalau beli, hmm berhutang la pulak.No comments: